ICT-vraag van de maand maart
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn blog verspreid mag worden zonder mijn rechten te verliezen?
Auteursrecht via publieke licenties
Je kunt een andere partij toe staan om een werk te verspreiden en eventueel te bewerken. Daarvoor kun je een licentie verstrekken. Publieke licenties maken het verspreiden van het werk nog gemakkelijker. Degene met het auteursrecht kan de publieke licenties van Creative Commons gebruiken. Hij of zij verleent daarmee het publiek toestemming om het materiaal te gebruiken. Dit kan op een manier die anders beperkt zou worden door het auteursrecht dat erop rust.


Voordelen vrijer gebruik auteursrecht
Er zijn voordelen aan het toestaan van een vrijer gebruik van het auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het maakt bijvoorbeeld een betere kennisoverdracht mogelijk. Een ander voorbeeld is dat het kan bijdragen aan een grotere naamsbekendheid van de auteur of organisatie die auteursrechthebbende is. De auteursrechthebbende kan de mate van vrijheid die de licentie met zich meebrengt zelf bepalen.
Licentie Creative Commons definitief
Wees je er bij het verstrekken van een Creative Commons-licentie wel van bewust dat je een eenmaal verstrekte licentie niet meer kunt intrekken. Als een werk eenmaal is gepubliceerd onder een Creative Commons-licentie, dan zit de maker aan die licentie vast.
Opbouw Creative Commons-licentie
Een Creative Commons-licentie kun je opbouwen uit de volgende vier onderdelen: Naamsvermelding, Niet-commercieel, GeenAfgeleideWerken en GelijkDelen. Met deze vier onderdelen kun je zes verschillende licenties maken. Naamsvermelding komt in alle zes licenties verplicht voor. GeenAfgeleideWerken en GelijkDelen kunnen daarentegen niet samen in eenzelfde licentie opgenomen worden. Deze spreken elkaar namelijk tegen.
Voorbeeld vrijer gebruik auteursrecht
Misschien wil je een vrijer gebruik van je auteursrecht toestaan omdat je kennis verder wilt verspreiden. Kies dan voor de Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie. Deze licentie betekent dat het (tenzij anders vermeld) toegestaan is om de inhoud van je blog of uitgaven te kopiëren of te distribueren. Je geeft ook toestemming om er afgeleid materiaal van te maken. Dit mag zelfs voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Echter wel op voorwaarde dat de maker vermeld wordt. Daarbij moeten anderen het onder dezelfde licentie verspreiden.
Meer informatie Creative Commons
Meer informatie is te vinden op https://creativecommons.nl/uitleg/ Heb je hulp nodig bij deze vraagstukken, laat het ons dan weten!
Heb je naar aanleiding van dit antwoord vragen? Stel dan je vraag aan de specialisten via https://www.notariaatnieuws.nl/ict-vragen/